Türkiye'de İlk ve Tek ve Milli Kitin&Kitosan Üreticisinden

BIO POLİMER TEKNOLOJİSİ

Bitki hastalık ve zararlıları ile mücadelede genel olarak hastalık ve zararlı etmenini konakçıdan uzak tutan, yok eden ya da azaltan, bitki bağışıklık sistemini güçlendiren, bitkinin hastalık ve zararlı etmenlerinden doğrudan korunmasını sağlayan yöntemler mevcuttur. Bu yöntemlerin başında gelen yengeç, karides gibi kabuklu deniz hayvanlarından elde edilen Kitosan (Chitosan ) hammaddesidir.

Kitin ve kitosanın en büyük avantajı yenilenebilir bir kaynak ve çevre dostu doğal bir biyopolimer olmasıdır.

* Kitosan bitkilerde, işlenmiş ve işlenmemiş birçok üründe koruyucu antifungal, antimikrobiyal, antiviral, insektisidal özelliklere sahiptir.

*Kitosanın en temel uygulamalarından biri; Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Escherichia coli, Proteus vulgaris gibi bakterileri; Saccharomyces cerevisiae ve Rhodotorula glutensis gibi maya kültürlerini ve Zygomycetes dışındaki küfleri inaktive edebilmesidir

*Mısır, Fındık, Antep Fıstığı, üzüm, İncir gibi ürünlerde Aspergillus flavus'un Aflatoksin, Okratoksin gibi metabolitlerin üretimini inhibe eder. Büyük ürün kayıplarını engeller.

*Kitosan bitkide hastalık direncini artıran en önemli polisakkarittir ve domates, şeftali, kivi, armut gibi birçok meyvenin hasat sonrası çürümesini azaltmada, raf ömrünü artırmada etkilidir.

*Bitkinin bağışıklık sistemini aktive eder ve güçlendirir. Hücre duvarlarını güçlendirir ve korur, yaraların iyileşmesini hızlandırır, bitkilerin güçlenmesini, büyümesini ve gelişimini uyarır.

*Toprağa uygulandığında, kök ve kök boğazı çürümesinin gelişmesini engeller, bitkilerdeki kök sisteminin büyümesini uyarır.

*Tohumların suya ıslatılmasında ve fide dikiminde kullanılarak bitkinin hastalıklardan korunması sağlanır.

*Bakteriyel ve Fungal Hastalıklara, kırmızı örümcek,Nematod gibi zararlılara karşı güçlü engelleme etkisi vardır.

*Çevreyi kirleten ve insan sağlığına zarar veren , pestisitlerin kullanımına doğal bir alternatif olarak kitosan tarımda kullanıma uygundur.