KİTİN, KİTOSAN, DEASETİLASYON, KARİDES KABUĞU

Bitki hastalık ve zararlıları ile mücadelede genel olarak hastalık ve zararlı etmenini konakçıdan uzak tutan, yok eden ya da azaltan, bitki bağışıklık sistemini güçlendiren, bitkinin hastalık ve zararlı etmenlerinden doğrudan korunmasını sağlayan yöntemler mevcuttur. Bu yöntemlerin başında gelen yengeç, karides gibi kabuklu deniz hayvanlarından elde edilen Kitosan (Chitosan ) hammaddesidir.

Kitin ve kitosanın en büyük avantajı yenilenebilir bir kaynak ve çevre dostu doğal bir biyopolimer olmasıdır.

* Kitosan bitkilerde, işlenmiş ve işlenmemiş birçok üründe koruyucu antifungal, antimikrobiyal, antiviral, insektisidal özelliklere sahiptir.

*Kitosanın en temel uygulamalarından biri; Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Escherichia coli, Proteus vulgaris gibi bakterileri; Saccharomyces cerevisiae ve Rhodotorula glutensis gibi maya kültürlerini ve Zygomycetes dışındaki küfleri inaktive edebilmesidir

*Mısır, Fındık, Antep Fıstığı, üzüm, İncir gibi ürünlerde Aspergillus flavus'un Aflatoksin, Okratoksin gibi metabolitlerin üretimini inhibe eder. Büyük ürün kayıplarını engeller.

*Kitosan bitkide hastalık direncini artıran en önemli polisakkarittir ve domates, şeftali, kivi, armut gibi birçok meyvenin hasat sonrası çürümesini azaltmada, raf ömrünü artırmada etkilidir.

Kitosan hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız...